Accountants verklaring nodig? Zo zit het!

A

Accountants verklaring nodig? Zo zit het!

 

Er is nogal eens gesteggel en onduidelijkheid over het dan wel of niet vereiste en verplichten van de wettelijke accountants verklaring. In dit geval zullen de meeste organisaties er voor kiezen om het zekere voor het onzekere te nemen en dus alsnog een prijzige accounts verklaring willen laten verkrijgen door een erkend accountant.

 

Misverstand

Een zeer hardnekkig misverstand bij deze kwestie is dat er over het algemeen wordt aangenomen dat een accountant altijd verplicht is om een jaarrekening te controleren van een rechtspersoon. Denk dan bijvoorbeeld aan de besloten vennootschap, naamloze vennootschap of een buitenlandse vennootschap. Echter is dit zeker niet het geval, dus moet er gecorrigeerd worden dat een accountant in deze gevallen niet altijd de jaarrekening hoeft te controleren. Wanneer dit niet hoeft, zal er ook geen accountants verklaring afgegeven hoeven te worden.

 

Wanneer dan wel?

De Nederlandse wet maakt een belangrijk onderscheid tussen de drie rechtspersonen, namelijk het klein-, middelgroot- een grootbedrijf. Enkel voor de laatste twee bedrijfsvormen is een accountantscontrole en verklaring vereist. Bij een kleine eenmanszaak of een ZZP-er kan dus ook een ander iemand een jaarrekening opstellen. Dit hoeft dus niet persé door een accountant gedaan te worden. Echter moet wel gezegd worden dat een accountant door zijn kennis en ervaring wel de uitstekende partij is om de jaarrekening op te stellen bij een klein bedrijf. Toch zullen kleine ondernemer niet gedwongen kunnen worden om een dure accountant in te huren, want ook iemand anders die goed en correct met de cijfers weet om te springen kan dit uitstekend voor jou verzorgen.

 

Accountants verklaring

Ben jij eigenaar van een middelgroot of groot bedrijf, dan ben je dus verplicht de accounts verklaring door een erkend accountant te laten maken. Dit kan bij deze Accountants. Ook eigenaren van een klein bedrijf zijn hier welkom voor tips, adviezen en het opstellen en controleren van de jaarrekening.