Studeren als Jongere en Volwassene

S

We weten allemaal dat een opleiding enorm belangrijk is. En het kan nooit kwaad om jezelf te ontwikkelen. Of je nou een opleiding op een mbo, hbo of universiteit volgt of juist voor een volwassenenopleiding bij de NHBO hebt gekozen, je hebt een opleiding nodig om verder in het leven te komen. Maar wat kan een opleiding nou precies voor je betekenen? Waarom is een beroepsopleiding of praktijkopleiding zo belangrijk? Wat voor een verschillende opleidingen bestaan er eigenlijk? En hoe zit dat als je al werk hebt maar toch nog wilt leren? Dat willen we je graag allemaal uitleggen.

Waarom een Opleiding

Met een opleiding heb je een betere kans op een goede baan. je krijgt een brede basis mee van wat je moet weten als je als Young Professional aan het werk gaat. Je leert er vaak zowel technische kneepjes van het vak maar ook de theoretische ondersteuning die achter bepaalde dingen gaat. Met een goede opleiding heb je later meer kans op een goede baan. En een goede baan is dan weer belangrijk om een goed leven voor jezelf op te kunnen bouwen.

Waarom Studeren als Volwassene?

Ook als volwassene kun je nog de behoefte hebben om te leren. De laatste jaren is volwassenenonderwijs zelfs steeds meer in opkomst. Er zijn verschillende redenen waarom je als volwassene nog aan een studie zou willen beginnen. Een eerste reden is natuurlijk dat je misschien door omstandigheden vroeger nooit de kans hebt gehad om te studeren. Misschien heb je die kans wel gehad maar heb je het toch niet helemaal naar je zin op je werk. Misschien wil je wel graag ontslag nemen of ben je zelfs al ontslagen en heb je er behoefte aan het roer helemaal om te gooien en je om te scholen. Je kan dan met een andere opleiding werk in een andere hoek zoeken waar je beter of gemakkelijker werk kunt vinden. Een laatste reden is dat je het prima naar je zin hebt op je werk maar graag nog wat hoger zou willen klimmen op de carrièreladder. Een nieuwe opleiding of cursus kan je dan helpen die promotie binnen te slepen of nieuwe taken op je te nemen.

Vormen van Opleidingen

Natuurlijk heb je de gewone fulltime opleidingen. Deze opleidingen nemen eigenlijk je hele week in beslag en vergen dat je je de hele week op je studie kunt richten. Dan zijn er nog deeltijdopleidingen. Deze duren meestal wel iets langer dan een gewone opleiding omdat je de opleiding in een langzamer tempo doet. Je volgt minder vakken per keer omdat je ernaast nog de mogelijkheid krijgt om te werken. Meestal ga je bij een deeltijdopleiding één dag per week naar school zodat je de rest van de week gewoon naar je werk kunt. En dan zijn er nog de thuisstudies. Deze opleidingen vergen veel discipline en doorzettingsvermogen omdat je geacht wordt alles zelf thuis te doen met alleen hulp op afstand.

Zo zie je dat er een soort opleiding voor iedereen is en dat je eigenlijk nooit te oud bent om te leren.